top of page

ZONNESCHADE/ MELASMA/ PIGMENTVLEKKEN

Heb jij last van pigmentvlekken of melasma? Deze vlekken zullen vaak verergeren en donkerder worden tijdens de zomermaanden, aangezien de huid tijdens deze periode veel wordt blootgesteld aan het zonlicht.

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken.

 

Je kan op latere leeftijd pigmentvlekken krijgen door blootstelling aan het zonlicht. Deze vlekjes worden ouderdomsvlekken of lentigines solares genoemd. Ze komen voornamelijk voor op plaatsen die vaak blootgesteld worden aan het zonlicht, namelijk het gezicht, de onderarmen,

handen en decolleté.

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een grillige pigmentatie in het gezicht. De vlekken zitten met name op het voorhoofd, de wangen en de bovenlip. Melasma komt het meest voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is niet zo dat een zwangerschapsmasker alleen tijdens de zwangerschap ontwikkelt. De exacte oorzaak voor het ontstaan van melasma is niet gekend. De pigmentvlekken worden gestimuleerd onder invloed van hormonen en zonlicht.

 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat als gevolg van een ontsteking of beschadiging van de huid.

Ook sproeten zijn een vorm van hyperpigmentatie.

 

Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren aangepakt worden, afhankelijk van het type en de uitbreiding van de vlekken. Een goede zonbescherming blijft belangrijk in de aanpak van pigmentvlekken.

Ouderdomsvlekken kunnen behandeld worden door middel van een peeling of laser.

Een behandeling met de laser wordt bij melasma of zwangerschapsmasker niet aanbevolen.  Bij melasma is het gebruik van de juiste thuisverzorgingsproducten voor de aanmaak van pigment te onderdrukken de eerste stap, in combinatie met chemische peelings en/ of microneedling. Het is belangrijk om te benadrukken dat de behandeling van melasma een langdurig proces kan zijn.

Om de beste resultaten te bekomen, starten we daarom steeds met een eerste kennismakingsgesprek, bespreken we welke peeling de beste oplossing is voor jouw huid en wordt er een individueel behandelplan opgemaakt.

COUPEROSE/ ROSACEA

Couperose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van uitgezette, rode bloedvaatjes in het gelaat. Deze aandoening komt voornamelijk voor op de wangen en neus. Het is onschuldig, maar wordt door veel patiënten als storend ervaren. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De meest effectieve manier om couperose te behandelen is met behulp van de laser. Hiermee kunnen we de zichtbaarheid van de bloedvaatjes en de roodheid zo veel mogelijk aanpakken.

 

Het resultaat van een couperosebehandeling is meestal goed. Hoewel couperose wel opnieuw kan terugkomen, biedt een laserbehandeling een langdurig resultaat. Blootstelling aan zonlicht, alcoholgebruik, temperatuurschommelingen, emoties en bepaalde geneesmiddelen kunnen couperose verergeren. Het is daarom belangrijk om deze prikkels zoveel mogelijk te vermijden.

Couperose wordt vaak verward met rosacea. Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht dat voornamelijk bij vrouwen van middelbare leeftijd voorkomt. Bij rosacea zien we ook uitgezette, rode bloedvaatjes in het gelaat, maar komen tevens andere symptomen naar voren, zoals: rode bultjes, puistjes, schilfers of zelfs pijnlijke ontstekingen. Bij couperose treden deze symptomen niet op.

ACNE/ LITTEKENS

Acne is een huidindicatie waarbij de talgklieren in de huid zijn verstopt. Acné komt voornamelijk voor op plaatsen waar er zich veel talgklieren bevinden, zoals op het gezicht en de rug. Dit uit zich in mee-eters, puistjes, rode bultjes en/of onderhuidse ontstekingen. Bij acné is er een verhoogde talgproductie, de aanwezigheid van bepaalde bacteriën en/ of een verdikte hoornlaag. Er zijn verschillende factoren voor het ontstaan of verergeren van acne, zoals zonlicht, stress, voeding, hormonale veranderingen en/ of het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten.

Afhankelijk van jouw huidtype en het type acné, wordt er tijdens een eerste kennismakingsgesprek een individueel behandelplan opgemaakt. Er kunnen verschillende behandelingen worden gecombineerd. Deze zijn gericht om de onzuiverheden, ontstekingen, littekens en doffe/vette huid te verbeteren. Dit kan door het gebruik van de juiste thuisverzorgingsproducten, peelings, voedingsadviezen en/of medicatie worden behandeld.

Acne littekens ontstaan bij beschadiging en ontsteking in de huid. Regelmatig laten deze ontstekingen littekens na. Deze littekens vragen vaak een combinatie van verschillende behandelingen. Littekens kunnen wij minder zichtbaar maken door middel van de laser, microneedling en peelings.  Het volledig verdwijnen van littekens is vaak niet mogelijk, maar een aanzienlijke verbetering van de acné littekens kan wel bekomen worden.

GROVE PORIEN EN HUIDSTRUCTUUR

Wanneer de talgklieren te veel talg aanmaken en wanneer er sprake is van een te veel aan dode huidcellen, dan zal het talg gaan verstoppen in de poriën. Door deze verstopping worden de poriën uitgerekt en hierdoor beter zichtbaar.  Grove poriën ontstaan vaak bij mensen met een vette huid of bij een verouderde huid die haar elasticiteit verliest.

 

Wil je de poriën in het gezicht verkleinen, dan is het exfoliëren van de huid vaak de eerste stap. Door het verwijderen van de dode huidcellen én de ophoping van talg verklein je je poriën niet, maar vallen ze wel minder op.

Grove poriën kunnen we minder zichtbaar maken door middel van microneedling en peelings. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bekijken we welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid en wordt er een individueel behandelplan opgemaakt.

DOFFE HUID

De bovenste laag van huidcellen speelt een belangrijke rol in de uitstraling van de huid. In de onderste laag van de huid worden nieuwe huidcellen aangemaakt. Deze nieuwgevormde cellen schuiven op naar de oppervlakte van de huid. Deze bovenste huidlaag bestaat uit dode huidcellen, die vanzelf afschilferen. Dit proces wordt celvernieuwing genoemd. Vanaf het 30e levensjaar, vertraagt de celvernieuwing in de huid, waardoor deze dode huidcellen langer op de oppervlakte blijven liggen. Dit geeft de huid een grauw en dof uiterlijk.

Een doffe huid kan bovendien getriggerd worden door verschillende externe factoren zoals roken, ongezonde voeding, stress, het verkeerde gebruik van huidverzorgingsproducten, overmatige blootstelling aan zonlicht en vervuiling.

 

Het is daarom belangrijk om de huid goed te reinigen en regelmatig te exfoliëren. Exfoliatie zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen. Exfoliërende producten, zoals glycolzuur, verwijderen de lijm tussen de cellen, waardoor deze cellen eenvoudiger loslaten en vervangen worden door onderliggende nieuwe cellen. Hierdoor verbetert de doorlaatbaarheid van de huid, waardoor huidverzorgingsproducten eveneens dieper kunnen doordringen in de huid. Het is dus een hele goede manier om de huid weer haar frisse en gladde uitstraling te geven.

 

Een peeling, in combinatie met de juiste thuisverzorgingsproducten, is de ideale manier om de huidstructuur op te frissen en de doffe teint te verbeteren. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bekijken we welke peeling het meest geschikt is voor jouw huid en wordt er een individueel behandelplan opgemaakt.

Heeft u interesse in een behandeling of heeft u nog vragen, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen.

bottom of page